Reportatge

dijous, 14 de gener del 2010

El TDAH. Una malaltia que ens toca molt d'aprop

El TDAH, també coneguda per transtorn per dèficit d'atenció amb hiepractivitat, és una malaltia que altera el sistema nerviós central i es manifesta amb un augment de l'activitat, l'impulsivitat i una falta d'atenció.

Aquesta enfermatat afecta d'un 3% a un 5% dels nens. Això vol dir que a cada aula hi pot haver un alumne al TADH. Predominen més els nens que les nenes, de cada cinc nens una noia té TDAH i els altres 4 seran nois. També pot predominar més a poblacions amb un nivell econòmic i cultural mitjà, ja que és més fàcil identificar-ho.

Existeixen tres tipus de TDH , cadascun d'ells amb unes característiques diferents: en el primer predomina la falta d'atenció i concentració; en el segon predomina l'excés d'activitat i la impulsivitat i el tercer seria una combinació dels altres dos. Alguns síndromes d’aquesta malaltia són: dificultat per centrar durant molta estona seguida l'atenció en una tasca determinada , semblen no escoltar quan se’ls hi parla directament, no segueixen les instruccions donades i no acaben les feines, tenen dificultats per organitzar-se, perden materials, els fulls, etc., juguen amb les mans i amb els peus i no poden estar-se quiets al seu seient, parlen excessivament i responen de forma impulsiva ...

Hi ha diferents teories sobre la causa d’aquesta malaltia. S’han fet estudis i s’ha descobert que podria provenir d’una base biològica, és a dir, els nens amb TDAH, neixen amb una falta de unes cèl·lules nervioses del cervell anomenades neurotransmissor dopamina i també tenen una disminució important en l’activitat metabòlica, en comparació amb un nen que no té aquesta patologia. Una altre teoria és que la mare en el procés d’embaràs hagi consumit tabac, alcohol o algun tipus de fàrmac que poden originar TDAH.

El TDAH és una malaltia crònica que pot anar disminuint al llarg del temps i s’ha de controlar. És difícil de detectar i es pot confondre amb altres coses molt fàcilment. Un mal diagnòstic pot significar el fracàs no només escolar, sinó que també en les relacions socials. Aquests nens necessiten rebre reforç i ànims per aprendre a organitzar-se, habilitats socials i de vida. Els mestres han de ser capaços d'ubicar i controlar de millor manera a aquest tipus d'alumne i així afavorir un millor nivell acadèmic, ja que una de les principals complicacions del TDH és el baix rendiment acadèmic i el fracàs escolar.

Raquel Bellido

Els homes tenen poc espai en el cervell.

dimecres, 13 de gener del 2010


Els homes quan parlen amb una noia atractiva perden la seva capacitat.


Un grup de psicòlegs de la Universitat de Radboud, a Holanda, van portar a terme un estudi on demostrava que els homes quan tenen una conversa amb una dona que li resulta atractiva perden temporalment part de la seva capacitat justament perquè el seu cervell està distret, pensatiu o ocupat per voler impressionar-la que li queda poques funcions cerebrals per realitzar altres coses.
Varen tenir aquestes conclusions perquè els i varen fer proves dissenyades per a mesurar la funció cerebral. Després els hi varen tornar a fer les mateixes proves, en canvi, en aquest cas els homes abans de repetir les proves van passar uns quants minuts xerrant amb una dona atractiva. Els resultats van mostrar que els homes eren més lents i menys precisos després de tractar d'impressionar a les dones. Com més els hi agradava una dona, pitjor eren les seves puntuacions de la prova. Unes de les preguntes que tenien que contestar era la seva adreça, i fins i tot un d'ells, no se'n recordava d'ella.
Els psicòlegs van dir que era com si ells tinguessin tantes ganes de impressionar a la dona que el seu esforç fa que els seus recursos cognitius es quedin temporalment absorbits.
Un grup de dones voluntàries, van fer les mateixes proves. Les puntuacions de la memòria es van mantenir igual, independentment que haguessin parlat amb un home atractiu.
Els psicòlegs van dir que arribaren a la conclusió que el funcionament cognitiu dels homes pot disminuir temporalment després d'una interacció amb una dona atractiva.
Els psicòlegs que van realitzar l'estudi publicat en el Journal of Experimental Social Psychology, creuen que la raó d'aquestes conclusions potser es que els homes consumeixen gran part de la seva funció cerebral o 'recursos cognitius' per tractar d'impressionar a aquelles dones que ells consideren atractives. Per tant, s'ha demostrat que tenen poc espai en el seu propi cervell.
El psicòleg Dr. George Fieldman, membre de la British Psychological Society, va dir que els resultats reflecteixen el fet que els homes estan programats per a pensar en maneres de transmetre els seus gens. Quan un home troba una dona bonica succeïx el que criden ells un comportament 'reproductiu enfocat'. Es poc probable que tan sols l'aparença d'un home tingui el mateix efecte en les dones, que les dones en els homes.




Tània Alcántara Rueda